Apollonia bier

Apollonia bier

 

Wellicht heeft u er al over gehoord of gelezen? Vanwege het Eeuwfeest van het kerkgebouw wordt er in opdracht van het Kerkbestuur een heus jubileumbiertje gebrouwen! Op 3 januari j.l. was het zover. De Nijsmolenbrouwers van Rooj konden met een door henzelf ontwikkelt recept aan de slag bij de Brouwschuur in Weert.

  • Speciale blondbier

Het speciale blondbier is vernoemd naar de tweede patroonheilige van onze parochie, de H. Apollonia. Nieuwsgierig naar het brouwproces? Foto’s zijn te vinden in dit blaadje, op www.Rooj.nu  en op www.Weertdegekste.nl. In het volgende blaadje meer over de H. Apollonia en de geschiedenis van de Apolloniabedevaarten naar Rooj in de periode 1837 tot 1940. Op 9 februari a.s., de gedenkdag van de H. Apollonia, markeren we de start van het jubileumjaar! Ook het Apolloniabier wordt dan gepresenteerd. Zet deze datum vast in uw agenda!

Apollonia van Alexandrië(overleden 249), martelares.

Apollonia is patroonheilige van tandartsen en andere tandheelkundigen en wordt aangeroepen bij tand- en kiespijn, omdat haar tijdens martelingen eerst de tanden werden uitgerukt voordat zij omkwam door het vuur.

Apollonia was ofwel een oudere diacones of, volgens andere legenden, een jonge vrouw. In beide gevallen had zij haar leven aan Christus gewijd en zorgde voor verdeling van aalmoezen onder de armen, zorg voor de zieken en stond bekend om haar vroomheid – in de tijd waarin zij leefde een risicovol besluit.

Tijdens de christenvervolgingen onder keizer Decius weigerde zij de Romeinse goden te aanbidden en werd daarom gemarteld. Toen het vuur voor haar marteldood al  klaar was en zij bedreigd werd om levend te worden verbrand, sprong zij er zelf in – zo bereid was zij haar leven voor Christus te geven.

In strikte zin wordt ze daarom niet als martelares beschouwd, omdat ze niet door anderen in het vuur is gedwongen, maar haar vroomheid en besluit worden uitgelegd als een goddelijke ingeving.

Wegens haar martelingen wordt zij afgebeeld met een tang met een tand of kies in haar hand. [bron; kenteringen.nl]