Pelgrims uit ons parochiecluster bezoeken Marc Kessels in het Vaticaan.

Pelgrimage naar Rome.

Van 6 t/m 14 november 2017 zijn vanuit Stramproy en omgeving 19 pelgrims naar Rome gereisd en hebben daar gelogeerd bij de paters Teatijnen in het centrum van Rome.

Mis graf Johannes Paulus II
Dinsdag, feestdag van St. Willibrordus hebben we de H. mis gevierd op het graf van Johannes Paulus II in de St. Pietersbasiliek. Een hele mooie dienst voorgegaan door  mgr. Karel Kasteel, pastoor Mutsaerts en Marc Kessels. Mgr. Karel Kasteel is een Nederlandse priester en curie-prelaat in de Katholieke kerk. Marc Kessels is priester, woont en studeert in Rome en is geboren in Stramproy. Oud pastoor van Stramproy Mutsaerts was met ons gezelschap mee op pad. Het was bijzonder fijn om Marc daar te ontmoeten en met deze drie heren de mis te vieren.
Verschillende monumenten bezocht met vandaag als hoogtepunt de Sixtijnse kapel. Bijna niet te bevatten wat mensen in vroegere tijden konden maken.

Algemene audiëntie
Woensdag vond, op een zonovergoten St. Pietersplein, de algemene audiëntie plaats. Voor de audiëntie werd de paus rond gereden in een open auto over het St. Pietersplein waardoor we de kans kregen hem van heel dicht bij te zien. Na de rondrit preekte hij over “verkeerd” gebruik van mobieltjes en dat bleef niet onopgemerkt want zijn preek haalde meteen het nieuws in Nederland. Het was een heel bijzondere ervaring om mee te maken.
Bijzonder was ook de Santa Maria dell’ Anima kerk waar de enige Nederlandse paus Adrianus begraven ligt.

Moederhuis Birgittinessen Rome
‘s Avonds  werden we hartelijk welkom geheten in het moederhuis van de Birgittinessen in Rome. Na een  rondleiding door het prachtige klooster mochten we genieten van een door de zusters bereid diner.

St. Jan van Lateranen
Op donderdag, een heerlijke zonnige dag, de mis gevierd in de St. Jan van Lateranen en nog een aantal monumenten bezocht in het oude deel van de stad. Natuurlijk ook geshopt in Rome en genoten op een  terrasje van de heerlijkste cappuccino. Een ander deel van de groep heeft kris kras door en rond Rome gefietst om de mooiste plekjes te ontdekken.

Mond van de waarheid

Vrijdag de Mond der Waarheid bezocht. Als je je hand in de mond stak en gelogen had werd je hand afgebeten? Wij zijn allemaal terug gekeerd met onze beide handen! In Rome is altijd veel te restaureren. In een van de vele ateliers hebben we gekeken hoe men daar bladgoud verwerkte op prachtige ornamenten.

Vaticaanse tuinen
Zaterdag de dag vroeg begonnen met een mis in de Cita Del van het Vaticaan. Na het ontbijt  hebben we de prachtige zon overgoten Vaticaanse tuinen met daarin het huis van emeritus paus Benedictus en van paus Franciscus bezocht onder leiding van Marc Kessels.
Het ”fiets groepje” heeft de Via Appia, een originele weg uit de Romeinse tijd, verkend en één van de beroemde Catacomben bezocht.

Friezenkerk
Op zondag eerst naar de crypte in de St. Pieter geweest, vervolgens de H. Mis met mgr. Hurkmans, pastoor Mutsaerts en pastoor Marc Kessels in de Friezenkerk gevierd. Weer een mooie dienst in onze eigen taal in een kerk die Nederlands voelt. Daarna het Angelusgebed en zegen van de paus ontvangen op het St Pietersplein.

Kazuifels
Maandag, hebben we twee kazuifels voor de parochie Tungelroy aangeschaft en één voor Stramproy. Rome is natuurlijk een walhalla om liturgische kledij uit te zoeken.
Dankzij het mooie weer hebben we al wandelend historisch Rome kunnen bewonderen. We kijken samen dankbaar terug op een onvergetelijke, prachtige en gezegende reis.

Pastoor Mutsaerts, Jac en Mia, Jan en Truus, Jan en Mariet, Harie en Mien, Har en Lies, René en Maria, Wim en Maria, Brigitte, Tjeu en Andé en Christine.