Terugblik op de Luther reis 13 – 18 augustus 2017

Terugblik op de Lutherreis 13 – 18 augustus 2017

Nieuwsgierigheid naar de oorsprong van de breuk in onze kerk, dit jaar 500 jaar geleden, heeft me getrokken om mee te gaan met deze Luther reis. Dr Rohling van het seminarie Rolduc heeft ons letterlijk mee genomen, terug in de tijd waarin de breuk zicht heeft kunnen voltrekken.

Verrassend voor mij was hoe een diep gelovig Godvrezend mens als Luther vorm heeft gegeven aan de hervorming die al tijden voor  Luther was begonnen. Toen Luther, na een jaar onderduiken, terug kwam in de samenleving was hij zelf verrast door de omvang van de ontwikkelingen. De boekdrukkunst had zijn beweging een ongekende snelheid gegeven.

Ik ben,  als katholiek,  steeds hartelijk welkom geheten door vele protestanten in hun Lutherse kerken, die anders als de Calvijnse kerken in Nederland, rijk versierd zijn. Dat voelde voor mij toch een beetje als thuis komen in mijn eigen kerk.

Dat welkom in deze kerken helpt ook om oecumenisch te denken en te  doen. Ik heb dat al eerder ervaren in Taizé in Frankrijk, een oecumenische gemeenschap voor protestante en katholieke jongeren die wij op weg naar Santiago de Compostella hebben bezocht in 2016.

Verrassend was voor mij ook dat er nog zo veel kunst en cultuur de tand des tijds heeft doorstaan en dan met name het DDR tijdperk. Vele gebouwen waren wel vervallen na “die Wende” maar nog wel in een staat dat restaureren mogelijk was. Die wende vertelde een plaatselijke gids was echt een zegen, vanaf toen hebben de duisters samen aan wederopbouw gewerkt. Nu,  bijna 30 jaar na de val van de muur zagen we hoe de Duitsers weer samen één volk zijn geworden. En zoals een jonge man me vertelde, gestimuleerd door de voor ons zo gevreesde tegenstanders “ Die Mannschaft “ en hun bondskanselier Angela Merkel.

Het was heel fijn om met onze pastoor en dr. Rohling op pad te zijn. Zij hebben de reis tot in de puntjes voorbereidt waardoor we in korte tijd heel veel hebben kunnen zien en meemaken. Hun aanwezigheid maakte het mogelijk om dagelijks een heilige mis te vieren in steeds een andere kapel of kerk samen met plaatselijke parochianen. De groep, van 17 mensen, heeft op een  milieuvriendelijke manier, nl met de trein, gereisd. We hebben heerlijk geslapen en gegeten en heel veel plezier gemaakt met elkaar. Kort om het was een inspirerende reis om nooit meer te vergeten.

André Smeets
Medereiziger.